Orosházától a világhírnévig

1969-et mutatott a naptár, amikor a szegedi orvostudományi egyetem egy végzős hallgatója friss diplomájával a zsebében Amerikába disszidált. Az orosházi szemész főorvos fia,  Kaáli Nagy Géza István akkortájt nem látott itthon esélyt a szakmai boldogulására, s tudásának, szorgalmának és kitartásának meg is lett az eredménye a tengerentúlon.  Steven G. Kaali professzor munkásságát az egész világon ismerik, s hazánkban is egymásután alapította meg a lombikbébi intézeteket, melyek nevével édesapja emléke előtt tiszteleg az ismert orvos.

Kaáli professzor a '80-as évek elején bekapcsolódhatott az akkor még újdonságnak számító induló lombikbébi programba, s ez adta meg a lehetőséget arra, hogy a rendszerváltást követően Magyarországon is meghonosítsa a már nyugaton jól bevált és széles körben alkalmazott eljárásokat. Az első hazai centrumot 1992-ben Budapesten nyitották, majd Szegeden, aztán Győrben, - itt 1999-ben  -, s a sor tovább folytatódott.
Az egész világon egyedülálló, hogy egyetlen lombikbébi-intézmény adja az ország születéseinek két százalékát. Lombikbébi-kezelés összesen 12 helyen működik szerte az országban. Napjainkban a Kaáli-intézetek a hazai lombikbébi-kezelések 60-65 százalékát végzik. Eredményeik, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedők, ugyanis a beavatkozások 27-28 százaléka sikeres. Ma már naponta két-három „Kaális-baba” születik az ország különböző kórházaiban. A Kaáli Intézet Budapesten, Szegeden, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, valamint társintézetük Tapolcán közvetlenül elérhető. Ennek az országos intézményrendszernek az eredményes működését a széleskörű hazai tapasztalatokkal rendelkező, amerikai és nyugat-európai képzéseken is részt vett orvosok és biológusok biztosítják. Az intézetek munkatársai a magas színvonalú lombikbébi kezelések végzése mellett szakmai továbbképzéseket is tartanak, tudományos kutatásokat is végeznek. Az utóbbiak eredményeiről a világ szakmai közvéleménye rendszeresen tájékozódhat a rangos nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációkból. Fontos még megemlíteni, hogy az első magyar nyelvű, meddőséggel foglalkozó orvosi szakkönyvet is a Kaáli Intézet munkatársai írták. ("A meddőség korszerű diagnosztikája és kezelése" Medicina Könyvkiadó, 2006) Bár Magyarországon, hasonlóan a fejlett ipari országokhoz, hozzávetőlegesen 150-200 ezer meddő házaspár várja hónapról hónapra hiába a gyermekáldást, évente csupán 25-30 ezer pár keresi fel ezzel a problémával az orvost. Pedig a meddőség okait ki kell vizsgálni, s az eredmények ismeretében meg kell választani a megfelelő kezelést. Ez nem csak a lombikbébi-eljárás lehet. Sokszor elég a hormonális stimuláció vagy az inszemináció, a mesterséges spermiumbevitel is. A megfelelő kivizsgálás után a párokkal közösen beszélik meg a teendőket. Ha más nem segít, akkor választják az úgynevezett in vitro, azaz méhen kívüli megtermékenyítést. A kor előrehaladtával a férfiakéval szemben a nők termékenysége csökkenő tendenciát mutat. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a 40 évesnél idősebb nőknek alig lenne esélyük a gyermekáldásra.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy idősebb nő, aki egyszer már szült, könnyebben esik teherbe, mint az egyébként fiatalabb társnője, aki még nem hozott gyermeket a világra. A páciensek számára fontos tudnivaló, hogy a Kaáli Intézet lombikbébi kezeléseit minden biztosított pár térítésmentesen veheti igénybe, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt kezelést teljes mértékben finanszíroz. Az Intézetben a hálapénz elfogadása tilos. Mindezek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a magyarországi lombikbébi kezelésekre jelentkező párok 70 százaléka a Kaáli Intézetet keresi fel. A meddőségi centrumokba azok jelentkezhetnek beutaló nélkül is, akik legalább egy év rendszeres, védekezés nélküli nemi élet eredményeként sem esnek teherbe. Ilyenkor elsőként alapkivizsgálásokat végeznek a szakemberek a meddőség okának felderítéséért. Ennek a fázisai: hormonvizsgálatok, ciklusdiagnosztika, petevezetők árjárhatóságának vizsgálata, a férj vizsgálata, az úgynevezett immunológiai meddőség vizsgálata, szükség esetén méh- és hastükrözés. A kivizsgálások eredményeként meg lehet állapítani, hogy milyen kezeléssel lehet a kívánt célt elérni, de sajnos mindenre ma még nincs gyógyír. A centrumokban a várakozási idő a bejelentkezést követően 1-3 hónap között van.

A meddőségi központok közül négy Kaáli Intézet működik nálunk: Budapesten, Győrött, Debrecenben és Szegeden, Miskolcon meddőségi ambulancia van, Tapolcán Pannon Reprodukciós Központ, továbbá a fővárosban az I. Női Klinika, A János-kórházban a Budai Meddőségi Központ, valamint a Dévai és a Forgács Intézet, Pécsett pedig a női klinika, lombikbébiközpont nyújt segítséget a gyermektelen pároknak. Ma már világszerte több mint 3 millió lombikbébi él.

A lombikbébi kezelés azoknál a pároknál alkalmazható, akik meddők. Meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár védekezés nélkül, normális nemi élet mellett 1-2 év alatt, nem képes gyermeknemzésre. Magyarországon becslések szerint minden hetedik házaspár, azaz mintegy 150 ezer ember meddő. Hazánkban lombikbébi program segítségével évente 1500-2000 gyermek jön a világra. Ezen babák száma 1,5 százalék, ez elég kevés az európai országokhoz képest, ahol 4-5 százalék a skandináv országokban 7-8 százalék Lombikbébi kezelésen, a szervezeten kívül történő megtermékenyítés különböző formáit értjük, amelynek során a petesejteket és a spermiumokat kontrollált laboratóriumi környezetben egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet visszaültetik a méhüregbe. IVF (in vitro fertilizáció) más néven a lombikbébi elnevezés onnan ered, hogy a női szervezeten kívül, in vitro, azaz üvegben (lombikban) termékenyítik meg a petesejtet. Napjainkban e beavatkozások segítségével összességében már legalább 25-45 százalékos eredményességgel érhető el terhesség. Az eljárás sikeressége nagymértékben függ a technikai és személyzeti feltételektől, a higiénés viszonyoktól, a nő és a férfi egészségi állapotától illetve életkorától. Három embrió visszaültetése esetén, 30 év alatti életkorban 30-45 százalékos a terhesség bekövetkeztének valószínűsége, 30-35 év között kb. 25-30 százalék, 35 és 40 év között 15-20 százalék, 40-45 éves kor között kb. 5 százalék. Aki 45 éves kor fölött kíván ilyen eljárást, annak külön nyilatkozatban kell tudomásul vennie, hogy a terhesség valószínűsége 1 százalék alatti.

A Kaáli Intézetek elérhetőségei:

Budapest

Kaáli Intézet Ambuláns Nőgyógyászat
1125 Budapest , Istenhegyi út 54/a.
Telefon: (1) 202-28-02, (1) 202-23-88, (1) 202-22-96
Fax: 214-60-50
Web: www.kaali.hu
E-mail: budapest@kaali.hu

Debrecen

Kaáli Intézet Debrecen, DE OEC Asszisztált Reprodukciós Központ
4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
Telefon: +36 (52) 537-517; (52) 537-518; (52) 537-617
Fax: +36 (52) 537-618
Web: http://kaali.dote.hu/
E-mail: kaalideb@jaguar.unideb.hu

Győr

Kaáli Intézet
9026 Győr, Szabadrév u. 11.
Telefon: (96) 511-210, (96)511-213
Fax: (96) 511-216, (96)511-212
Web: http://www.gyor.kaali.hu
E-mail: gyor@kaali.hu

Miskolc

Kaáli Intézet
3526 Miskolc Szentpéteri kapu 72-76.
Telefon: (46) 347-600, (46) 347-170
Fax (46) 347-125
E-mail: miskolc@kaali.hu

Szeged

Kaáli Intézet - SZOTE Asszisztált Reprodukciós Központja
6725 Szeged, Semmelweis u. 1.
Telefon / Fax: (62) 423-623
E-mail: kaaliszeged@tiszanet.hu

Tapolca

Pannon Reprodukciós Intézet
8300 Tapolca, Bartók Béla u. 1-3.
Tel.: (87) 510-365
E-mail: pri@kaali.hu